Your message was sent successfully

Vaajese: Ny restaurang med sägenomspunna matupplevelser

Dela

Under julhelgen öppnade vi dörrarna till vårt senaste restaurangkoncept: Vaajese. Namnet, som kommer från det sydsamiska ordet för ’sägen’, är valt inte bara med tanke på att restaurangen är belägen i hotellets bibliotek. Här har varje måltid en egen historia att berätta, från ursprung till tillagning och servering.

– Vi vill bjuda gästen på en överraskning, säger Johan Jonsson, Food & Beverage Manager på Copperhill Mountain Lodge. Genom ett ovanligt nära samspel mellan köket och serveringspersonalen, så händer det alltid något. Dofter, synintryck och smaker samverkar och ger en större upplevelse.

Lokala råvaror

Råvarorna i Vaajeses kök kommer nästan uteslutande från småskaliga livsmedelsproducenter i närområdet. Nötkött, mjölk, lamm och potatis har sitt ursprung från Åredalens lägdor, endast kilometer från matbordet. Fisk och skaldjur hämtas från ön Hitra utanför Trondheim, vaktelägg från Mattmar och ostar från Oviken och Skärvången i Jämtland. Vilt och bär kommer från skogarna runtom i länet.

– Det är tack vare det stora utbudet av jämtländska matproducenter, som vi har kunnat skapa en restaurang som Vaajese. Jag är otroligt tacksam för det nära samarbete som vi har med producenterna och är imponerad av deras kvalitet och kunnande, berättar Johan Jonsson.

Smaksättningen är finstämd för att framhäva råvarorna, som tillagas enligt både moderna metoder och gamla traditioner. Inspirationen hämtas från fjället och man tar gärna med sig naturen in i köket och matsalen. Här kan ett trästycke, en platt sten, lite mossa, lavar och näver få helt nya användningsområden.

Namnkunniga nyrekryteringar

Under hösten har Copperhill Mountain Lodge lyckats knyta till sig flera medarbetare från namnkunniga krogar. I hotellets kök hittar man numera Robert Hägg, tidigare kock på Oaxens Skärgårdskrog, Peter Boije, tidigare kock på Kock & Vin, samt Håkan Thor, tidigare kökschef på Sveriges enda tvåstjärniga restaurang, Edsbacka Krog och ägare av Proviant i Stockholm. Håkan Thor har även lokal anknytning genom sin tidigare tjänst som lärare på HR-programmet vid Åre gymnasieskola.

Praktisk information

  • Vaajese har öppet onsdag till lördag under vintersäsongen 2011/2012.
  • Restaurangen kan ta emot 15 gäster.
  • Femrätters meny som varieras från dag till dag, samt vinpaket.
  • Bordsbokning på telefon 0647-143 00.