Your message was sent successfully

Snabbaste vägen till en vansinnigt god middag: långkok

Dela

Godaste höstgrytan behöver jobba på egen hand i sex timmar. Sedan behöver köttet ligga stilla och vila medan du sover. I övrigt är det inga konstigheter.

Rödvinskokt älglägg med syltade grönsaker och potatispuré

 Älglägg
 1 älglägg på ben (kan bytas ut mot kalvlägg)
1 flaska rött vin av god kvalitet
1 gul lök skalad
1 morot skalad
1 stjälk blekselleri
4 klyftor vitlök
5 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
smör till stekning och sås
salt
svartpeppar
Täck köttet med kallt vatten och koka upp, låt sjuda i några minuter.
Slå bort vattnet och skölj lägget, diska kastrullen.
Lägg köttet i kastrullen och slå över vinet, fyll upp med vatten så att lägget täcks.
Tillsätt grönsaker och kryddor.
Koka försiktigt under lock i ca sex timmar eller tills köttet lätt lossnar från benet.
Ta bort benet och ansa köttet från senor och synligt fett. Spara kokspadet.
Lägg köttet under press i tolv timmar.
När köttet är kallt, skärs lagom portionsbitar ut.
Vid servering steks köttet försiktigt i smör och kryddas med salt och peppar.
Rödvinssås
Sila bort kokspadets grönsaker och köttrester genom en finmaskig sil.
Ta bort fettet som ligger och flyter ovanpå.
Koka ner vätskan till ca fyra dl återstår.
Vid servering, montera såsen med smör ca 50 g, smaka av med salt.
Syltade grönsaker
16 kantareller
4 morötter, späda skalade
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 kvist rosmarin
Koka upp ättika, socker och vatten.
Lägg i rosmarinen och låt lagen svalna.
Dela lagen i två olika kärl.
Skär morötterna i tunna skivor
Lägg morötter och kantareller i varsin kall lag.
Låt stå och dra i 12 timmar.
Mandelpotatispuré
450 g mandelpotatis, skalad
0,5 dl standardmjölk
0,5 dl vispgrädde
15 g smör
salt
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av.
Pressa potatisen genom potatispress.
Värm grädde och smör. Tillsätt det i purén och vispa till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt.