Your message was sent successfully

Helvilt på julbordet – recept från Niesti

Dela

Tjälknöl är en norrländsk klassiker! Förr var det en tjälfrusen köttklump (knul på jämtländska) som slängdes in i ugnen. Nu, om du har en färsk knöl börjar du med att lägga den i frysen över natten.
Älg, hjort eller rådjur går bra att använda till detta grundrecept. I Niesti tillagar vi ofta reninnanlår på detta sätt och serverar bland annat på julbordet.

Ingredienser:

  • Innanlår eller annat stycke av ren eller valfritt viltkött
  • Vatten, 1/2 liter
  • Salt, 1 dl
  • Strösocker, 2 tsk

Gör så här:

  • Putsa köttet rent från senor
  • Rulla in köttet i folie
  • Lägg paketet i frysen över natten
  • Sätt ugnen på 90 grader och tillaga i 8 timmar
  • Koka upp vatten, salt och socker
  • Låt kallna
  • Lägg i det fortfarande varma köttet i lagen
  • Ställ in i kyl i fyra timmar