Your message was sent successfully

Copperhill Stories #2: Lamm, lamm, överallt lamm

Dela

Under vinjetten Copperhill Stories får du följa med bakom kulisserna, höra historierna bakom rubrikerna och träffa människorna som är med och skapar upplevelsen Copperhill Mountain Lodge.

Träffa en av våra leverantörer: Fjällbete
För att komma till nästa stopp på vår lilla sommarturné bland lokala leverantörer får vi åka en bit in i skogen, nära Undersåker, en dryg mil från hotellet. Här ska vi titta på nyfödda lamm som föds upp av Fjällbete – en ekonomisk förening där bland annat Copperhill Mountain Lodge är delägare och som förser hotellets restauranger med både lamm och nötkött.

Fjällbetes fårstallar påminner om två stora cirkustält mitt i skogen. När vi närmar oss får vi ett högljutt välkomnande av bräkande får och två svartvita vallhundar. Den mesta lamningen är klar och nu förbereds det för att djuren ska släppas på bete, berättar Fredrik Neiman som tar emot oss vid tälten. Ungefär 600 lamm av rasen gotlandsfår räknar man med att det ska födas här i år. De flesta lammen föds under april månad och släpps sedan ut på bete med sina tackor under andra halvan av maj.

Inne i fårstallarna råder det full aktivitet. Lamm som diar, lamm som skuttar och klättrar och tackor som äter. Några lamm slumrar sött i den rena halmen och ser ut att njuta av solen som skiner på dem.

Godare, grönare och nyttigare med 100% gräs
Fjällbetes får och lamm utfodras bara med gräs, och alltså inte med kraftfoder. Detta är inte bara det mest naturliga för djuren, utan även ger även oss människor ett mer näringsrikt kött med bättre Omega 3-balans.

Även själva lamningen sker naturligt bland de andra fåren i flocken. Första ett till två dygnen får lammen tillbringa med sin tacka i ett mindre hägn för att knyta an och även få i sig den viktiga råmjölken. Lammen går med sin tacka i tälten och diar och när de sedan släpps på bete kan de både dia och äta gräs, så naturligt som det bara går. Lammen får daglig tillsyn och går tillsammans med sina tackor på bete hela sommaren. När hösten kommer skiljs de åt och lammen går till slakt. Köttet säljs och även lammfällarna tas till vara då de betingar ett högt värde.

Man kan nog säga att lammen hos Fjällbete har haft en lycklig uppväxt och att Åredalens grönskande ängar följer med köttet i smaken. Eller för att avslutningsvis citera Fredrik Neiman:

“Det som gör att detta kött är så gott är att lammen ätit gräs, det är inte svårare än så “.

[/caption]

Fredrik Neiman på Fjällbete
Fårstallet mitt inne skogen

Lamm överallt som hoppar, skuttar och diar
För Fjällbete är det självklart att lammen ska dia 

Läs även Copperhill Stories #1: Sommarlunchen på tillväxt i Romo Trädgård

Nyfiken på vår fjällnära mat? Boka Vandringspaket i sommar, så ingår middag i Niesti.