Your message was sent successfully

Copperhill Stories #3: Vaktlar, ägg och fjäderfän

Dela

Under vinjetten Copperhill Stories får du följa med bakom kulisserna, höra historierna bakom rubrikerna och träffa människorna som är med och skapar upplevelsen Copperhill Mountain Lodge.

Träffa en av våra leverantörer: Jenny´s Sprätt & Flax.

När det har blivit dags för tredje stoppet i vår lilla sommarturné bland lokala leverantörer får vi åka en bit in i skogen utanför Mörsil. Här ligger det lilla samhället Ytterocke och härifrån kommer de vaktelägg som levereras till Copperhill Mountain Lodge.

I ett gult fint hus bor Jenny Dalby tillsammans med sin sambo och hunden Diesel. På gården bor även ca 200 fåglar och inte vilka fåglar som helst utan ankor, gäss, höns, kalkoner, pärlhöns och vaktlar. Jenny tar emot oss och bjuder på kaffe i köket. Hon berättar att hennes företag Jenny´s Sprätt & Flax började med fem honor och en tupp för lite mer än fyra år sedan. Fler och fler ville köpa ägg och på slutet av den första sommaren hade Jenny runt 30 hönor. Vaktlarna kom in i bilden då Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet frågade efter vaktelägg och kort därefter började Jenny även att leverera vaktelägg till Copperhill Mountain Lodge. Jenny har även levererat till Noma i Köpenhamn. Vakteläggen levereras välförpackade i små miniäggkartonger med bussgods från Mörsil till Åre.

I Jennys vardagsrum är det rena barnkammaren med äggkläckningsmaskiner fyllda av både vaktelägg och hönsägg. De små vakteläggen är väldigt vackra med en brun/beige/grönaktig botten med mörka fläckar på. Jenny föder själv upp sina vaktlar och det som är speciellt med Jenny´s Sprätt & Flax är att hon jobbar med djurvälfärd. Detta innebär stora ytor och utevistelse hela sommaren från det att fåglarna är tillräckligt stora att vara ute. Vintertid hålls fåglarna inne i stora inhägnader och alltså inte instängda i små burar. I dagsläget har Jenny ca 40 st vaktlar av rasen/sorten fransk jumbo. Vakteln är en liten hönsfågel (16–18 cm lång) och tillhör familjen fälthöns. När hanarna uppvaktar honorna låter de som små dinosaurier, berättar Jenny och visar en inhägnad med 8 vaktlar. En vaktel lever 1,5–2 år och börjar lägga ägg redan från fem veckors ålder fram tills de att de är ett år gamla. Vaktelhonan lägger inte sina ägg i reden utan direkt på marken i sin hage. Jenny tar upp en vaktel och den låter sig lugnt fotograferas ute på gården.

Vaktlarna som lägger äggen som serveras på Copperhill Mountain Lodge verkar leva ett bra liv på gården i det lilla samhället Ytterocke.

Läs fler Copperhill Stories:
#1: Sommarlunchen på tillväxt i Romo Trädgård
#2: Lamm, lamm, överallt lamm

Nyfiken på hur det smakar?
Boka boendepaket med fjällnära måltider på Copperhill Mountain Lodge