Your message was sent successfully

Copperhill Stories #4: Kor lever lyxliv på Åre Bondgård

Dela

När det har blivit dags för fjärde stoppet i vår turné bland lokala leverantörer behöver vi inte åka så långt. Åre Bondgård ligger i Såå, bara några kilometer från Copperhill Mountain Lodge. Härifrån kommer nötköttet och råmjölken som serveras i hotellets restauranger.

Åre Bondgård ligger utefter gamla vägen till Åre i ett vackert och grönskande landskap. Själva gården rymmer runt 140 mjölkkor och här finns även en hel del ungdjur. När vi kommer på besök är så gott som alla djur ute på bete runt om i Åredalen. Mjölkkorna går närmast gården eftersom att de mjölkas i en så kallad mjölkgrop två gånger per dag. Djuren är ute på bete så länge vädret tillåter och brukar komma in under slutet av september månad.

Under vintermånaderna när korna är inomhus går de i lösdrift och mumsar hö i väntan på sommar, sol och gröna beteshagar. Höet eller grovfodret som de äter har gården själv producerat.

Åre Bondgård är en kött- och mjölkproducerande gård som drivs av Therese Wallin, Mikael Bernhardsson och den ekonomiska föreningen Fjällbete. Det är Therese, Mikael och Fredrik Neiman från Fjällbete som vi träffar på gården idag. De berättar engagerat om sitt miljöarbete och hur miljövänlig drift inte bara bidrar till en bättre natur, utan även godare och nyttigare mat på tallriken.

Genom att låta stora flockar djur beta marken under en kortare tid och samtidigt skifta mellan kor, får och hästar så minskar man slitaget på markerna och får en miljövänligare beteshållning. Dessutom går all gödsel från gården tillbaka ut i markerna och man får då ett naturligt kretslopp.

Det märks att man verkligen värnar om att korna på Åre Bondgård ska ha det bra. Man låter kor som tagits ur mjölkproduktionen gå på bete en hel sommar innan de går till slakt. Detta kallas ”retreat meat” och köttet från dessa kor smakar mer naturligt. Detta på grund av att kon samlat på sig fett under åren, samtidigt som köttet tappar spannmålssmaken eftersom kon bara ätit gräs under sommaren. Man skulle kunna kalla det en sommar på grönbete som tack för trogen tjänst.

Vi lämnar Åre Bondgård efter ett besök i en av beteshagarna där Malin, Beda, Primula och deras väninnor äter gräs och njuter av att sommaren ännu dröjer sig kvar. Alla kor har namn på Åre Bondgård och alla tas om hand med både kärlek, omsorg och stärkande fjälluft.

Under vinjetten Copperhill Stories får du följa med bakom kulisserna, höra historierna bakom rubrikerna och träffa människorna som är med och skapar upplevelsen Copperhill Mountain Lodge. Läs fler Copperhill Stories