Your message was sent successfully

Vildmarken kallar, del 2 av 6: Rikedomar af röd metall

Dela

Vid foten av Åreskutans sluttning ligger resterna av Fröå gruva – en gång en blomstrande gruvby med närmare 200 invånare, skola, hotell, post och affär. Gruvepoken, som sträckte sig över tre sekel, startade en sommardag 1744 då Anna Larsdotter från Såå hittade koppar vid Fröå fäbodvall.

Som allra mest fart var det i början av 1900-talet, då en nyupptäckt malmfyndighet orsakade rena rama Klondikestämningen i den lilla jämtländska byn. En emigrerad jämte lockade svensk-amerikaner att investera i ”en av jordens största grufvor”, med löfte om outtömliga malmlager, aldrig sinande vattenkraft och billig arbetskraft. Ett startkapital på en miljon dollar fick folk att strömma till Fröå och man byggde väg, elkraftverk, villor och fraktade jättelika, toppmoderna amerikanska gruvmaskiner uppför fjället. Men den nya malmen visade sig inte ha den kopparhalt man hade trott och på nyåret 1919 var gruvdriftens saga all i Fröå. Gruvbyn avfolkades successivt och blev med tiden ett omtyckt museum och naturskönt utflyktsmål.

Idag är det inte kopparfynd som vi försöker locka besökare med, däremot lovar vi rikedomar av annan art. Frisk luft och tid att tänka. Frihetskänsla och rekreation. Att få njuta av god mat, avslappnande bad eller stillheten vid brasan. Alla årstider. Känner du dig kallad?

Läs mer om områdets historia

————————————————————

”Vildmarken kallar” är en serie berättelser om människorna och historien bakom Copperhill Mountain Lodge. Läs tidigare berättelser i serien.