Your message was sent successfully

Våra bästa vandringstips

Dela

På Copperhill Mountain Lodge ligger närmaste vandringsled direkt utanför hotelldörren. Härifrån kan du ta dig vidare genom Åres tio mil sammanhängande ledsystem, med vandring som passar både stora och små. Ta sikte på en badsjö, fjälltopp eller fikastuga och vandra genom fäbodar, fjällbjörklandskap och grönskande pister. Stanna och plocka bär eller svamp och njut av vidsträckta fjällvyer. På en vandringstur i Årefjällen är själva resan viktigare än målet. Här kommer några av våra egna favoritturer.

Vandringstips med start från Copperhill

Badturen (6 km t.o.r., ca 1,5 tim)
Etapp 1: Copperhill–Björnen, 2 km (ca 30 min):
Följ vandringsleden från Copperhill nedför Förbergets grönskande pister. Här är det lätt att vandra och i skogen växer både svamp och bär.

Etapp 2: Björnen–Fröå tjärn, 1 km (ca 15 min):
Från Björnen är det lättvandrat och flackt på grusvägen längs med Fröå tjärn. Här är det mysigt att stanna för en paus och ta ett dopp. 

Åreturen (7,5 km enkel väg, ca 2 tim)
Börja med ”Badturens” etapp 1.

Etapp 2: Björnen–Åre by, 5,5 km (ca 1,5 tim)
Från Björnen följer du ledskyltar mot Åre by. Vandringen går på stigar genom skogslandskap och över grönskande pister, utan stora höjdskillnader och med fina utsiktsplatser mot Åresjön. När du närmar dig Åre kommer du korsa Tottbacken och kan välja att antingen gå nedför den och följa bilvägen ner mot byn, eller gå vidare mot Fjällgården och följa bilvägen alternativt stigen längsmed Mörviksån ner till byn. Tillbaka till hotellet igen kan du åka med Taxi 25000 – de har specialpris för Copperhills hotellgäster.

Fikaturen (11 km t.o.r., ca 3 tim)
Börja med ”Badturens” etapp 1 och 2.

Etapp 3: Fröå tjärn–Fröå gruva, 2,5 km (ca 45 min):
Pip in i skogen för att plocka lite blåbär som mellanmål och fortsätt på grusvägen mot Fröå Gruva. Den gamla koppargruvan är idag ett naturskönt friluftsmuseum med informationsskyltar, guidade vandringar och fikastuga. Nu har du verkligen förtjänat en stor portion av Bergstugans underbart goda hemlagade lunch och bakverk (18/6–14/8 öppet dagligen 11–17.)

Åreskutans topp (10 km, ca 6 tim)
En riktigt svettig utmaning!
Från Copperhill på Förberget till Åreskutans topp är det lite knappt en mil. Men på vägen ska du dessutom klara av 870 meters stigning. Å andra sidan får du njuta av fantastisk vyer och härlig fjällkänsla. Du går från Copperhill Mountain Lodge ner till Björnen på led 222. Fortsätt norrut på led 221/216 och ta 216 upp på Lillskutan vid stolpe S42. Vid stolpe S33 viker du av mot Åreskutans topp på led 215 och följer den leden ända till Toppstugan. Här är du värd en extra lång paus och en fika innan du förslagsvis går ner de 800 metrarna till Kabinbanan. Den tar dig ner till Åre och härifrån tar du en mindre svettig transport tillbaka till Copperhill Mountain Lodge, dusch och en välförtjänt middag. Det här är heldagsutlykt även för den vältränade och finns inte som färdig tur i Åres vandringsguide utan du får hänga med på kartan så du väljer rätt leder.

(För den som på toppen av Åreskutan tycker att det behövs mer motion får led 217 ner mot Huså. Vik av led 219, en bit ner på norra sidan Åreskutan, en fin alternativ väg ner till led 211 som sedan leder söderut mot Björnen och därifrån vidare via led 222 tillbaka till Copperhill. Hela den långa turen tur och retur Copperhill blir 23 km och kan bara rekommenderas till vana snabba vandrare.)

Björnens triangel (21 km, ca 7 tim)
En av de finaste men lite längre turerna i området är lätt att nå från hotellet. Den är ganska lång, 17 km och 4 km till om du ska gå från och till Copperhill Mountain Lodge. Turen på led 221 bildar på kartan en tydlig triangel med spetsen i norr och basen mellan Björnen och Fröå. Men den är inte särskilt jobbig då den inte innehåller så många meter i nivåskillnad (350m). Du passerar vackra Fröå tjärn, den historiskt intressanta Fröå gruva med torp, kafé och restaurang. Du går vidare genom vacker björkskog och ut på kalfjället med blåblänkade tjärnar. Åreskutans vilda branta östra sida har du framför ögonen och längre norrut skymtar Skäckerfjällen långt borta i norr. Vid Lillådammen eller nedanför Lillskutan kan slå dig ner med med din egen matsäck och njuta av naturen, stillheten och förmodligen också ensamheten. Turen går utmärkt att göra medsols också.

Mer information om fjällvandring i Åre

Läs Åres vandringsguide på webben: ”Vandra i Åre – Guide till fina vandringar”