Your message was sent successfully

Växande intresse för fjällöpning

Dela

Vandring med friluftskläder, ryggsäck och kängor är sinnebilden av att vistas av fjällen. Men intresset för fjällöpning växer för varje år, och fler och fler njuter av Jämtlands natur i löpartights och en tunn vindjacka med kreditkort i fickan.  Vi har skapat ett bekvämt löparpaket, där både halvpension, löparmassage och vår egen löparguide i fickformat ingår. I guiden tipsar vi om våra favoritrundor samt ger generella råd inför din tur. I ett utdrag nedan listar vi till exempel basutrustning för löpturen. Så, börja planera och packa redan nu. Bokar löparpaketet gör du här.

Packlista för löpturen på fjället
Skor – en lätt sko som har bra grepp i både mjuk fjällhedsvegetation och stenig terräng. Den ska inte heller vara lika uppbyggd som en joggingsko eftersom en hög sko i ojämn terräng ökar risken för stukningar.
Strumpor – helst i ullblandning med bra passform. Blött kommer det att bli och ull värmer bättre än syntet och bomull. Det finns även sockor som skyddar mot väta.
Kläder  – ett tunt ullunderställ på överkroppen är skönt och värmer bättre än syntet även när det blivit fuktigt. Bomull passar bara riktigt varma dagar.
Vindjacka – knuten runt midjan, bältet eller i vätskesystemet. Ett måste om du ska upp en bit på fjället där det är kallare och blåsigare än i dalen och skogen. Regnjacka kan vara ett alternativ om du ska vara ute hela dagen.
Tights – sitter skönt på benen utan att fladdra i vinden. Långa är att föredra om du ska springa i ris och vegetation. Eller använd långa strumpor med knälånga tights.
Karta – använd Åres egen gratiskarta med lokala lednummer, Lantmäteriets Fjällkartan Z51 för Åre, eller Calazos variant i vattentålig tyvek över Åre och södra Årefjällen.
Kompass och klocka – viktiga instrument för att hitta rätt och hålla koll på distanser och hur långt det är kvar hem.