Your message was sent successfully

Åre XCO bjöd på rekorduppslutning med VM-åkare i topp

Dela

Årets upplaga av längdskidtävlingen Åre Cross Country Open (Åre XCO) vanns av VM-åkarna Anders Södergren och Sofia Bleckur. Tävlingsarrangören själv, Mathias Fredriksson, kom på fjärde plats.

Det blev en solig dag när pensionerade elitåkaren Mathias Fredrikssons tävling arrangerades för fjärde året, med det största deltagarantalet någonsin och toppstämning. Åre XCO är öppen för alla – både elitåkare och motionärer – och är designad så att så många som möjligt ska ha en chans att utmana eliten i sista sprinten i skarp stigning upp mot Copperhill Mountain Lodge. Åkarna kan välja mellan skate eller klassiskt 13 kilometer, eller afterskiklassen på 2 kilometer.

Liksom tidigare år fanns många välkända namn, så som Emil Jönsson, Anna Haag, Teodor Petersson, Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson på startlistan. Dessutom gjorde Anders Södergren sin sista tävling i karriären och kom på en välförtjänt förstaplats. Mathias Fredriksson skapade Åre XCO just för att markera slutet på säsongen för elitåkarna på ett lättsamt och festligt sätt och samtidigt göra tävlingen tillgänglig för alla.

– I år blev inget undantag. Solsken, gamla vänner, nya vänner och skön afterski. Det är precis den här känslan jag vill ha, säger Mathias Fredriksson, och försvinner in på designhotellet Copperhill Mountain Lodge där kvällens bankett och fest äger rum.

Copperhill Mountain Lodge är sponsor av Åre XCO, som har sin målgång utanför hotellets entré.

Resultat Åre XCO 2015, Damer elit:
1. Bleckur, Sofia / IFK Mora / 33.44,8
2. Ingemarsdotter, Ida / Åsarna IK / 33.51,6
3. Haag, Anna / IFK Mora / 33.53,5
4. Söderlund, Helene / IFK Mora / 34.12,9
5. Kveli, Laila / Team Santander / 35.15,0

Resultat Åre XCO 2015, Herrar elit:
1. Södergren, Anders / 29.25,3
2. Arhlin, Jerry / Team Santander / 29.55,7
3. Qvicklund, Carl / Östersunds SK / 29.49,5
4. Fredriksson, Mathias / 30.58,3
5. Andersson, Erik / 30.59,7

För mer information:
Se vårt pressrum på Mynewsdesk