Your message was sent successfully

Barn i sommarfjällen: tips för alla åldrar

Dela

Skidåkning är en given familjeaktivitet på vintern. Men vad gör man med kidsen i Åre på sommaren, undrar många. Saken är den att under snön döljer sig en hel del: Sommarhalvåret i Åre bjuder på långt fler aktiviteter än vintern. Fjället, precis utanför hotellet, är som en enda stor lekplats. Vi har samlat ihop de bästa tipsen för alla åldrar inför sommaren.

Gå direkt till tips för:
Barn upp till 7 år
Barn 8–13 år
Tonåringar

BARN UPP TILL 7 ÅR
Fjället är en oslagbar plats för upptäcktsfärd för en liten filur. Precis utanför hotellets ytterdörr finns leder att traska iväg på, spångar att balansera på och massor att upptäcka. Att dricka vatten ur en porlande fjällbäck, se fjällämlar och renar ströva omkring fritt och äta bär direkt från buskarna är höjdare för små barn. Kanske med en egen liten ryggsäck med picknick, eller med utrustning att laga soppa på utekök.

Våra bästa tips för små barn
Vissa veckor erbjuder vi ledarledda aktiviteter för barn – se paketet Familjedagar med Copper Kids.
Millest Moose Garden: Träffa livs levande, tama älgar.
Tännforsens vattenfall: Sveriges största sjöfall dundrar, stänker och fascinerar alla åldrar. Vandringsslingan från parkeringen är dessutom lagom lång för små ben.
Åre bergbana: Ta en gratistur med det över hundra år gamla tåget som går brant uppför backen från Åre Torg till Fjällgården. Högst upp finns det lilla sevärda Åre Museum, som även har toaletter och plats för medhavd fika. Det går bra att ta med barnvagn i bergbanan. Från toppstationen kan ni antingen promenera nerför vägen eller ta bergbanan tillbaka.
Barnvänliga vandringsturer: Glöm att vandring skulle behöva vara något jobbigt och strapatsrikt. I Åre kan du välja vandringsleder där du till och med kan gå med barnvagn.
Åre kabinbana: Åk upp till toppen av Åreskutan, där man ibland kan ha snöbollskrig mitt i sommaren! Det går även bra att ta med barnvagnen i kabinbanan.
Barntider på spa: Simma och bada i varma källor, både utomhus och inomhus. Vår ena inomhusbassäng är endast 45 cm djup, med varmt vatten som även de allra minsta njuter av. Barn är välkomna på spa i förälders sällskap klockan 08.00–11.00 samt 15.00–18.00. Övriga tider är åldersgränsen 15 år.  (Observera att under perioden 12 maj-10 juli pågår ombyggnation på spa vilket kommer påverka er tillgång till spaavdelningen – delar kommer att vara öppna, men inte hela.)
Lekrum: På hotellets bottenvåning finns ett lekrum där ni kan läsa, rita, pärla och leka.

Tips från bokningen: Den 1–17 juli 2016 erbjuder vi sommarens roligaste familjepaket, med aktiviteter för barnen varje dag. Boka Familjedagar med Copper Kids!

BARN 8–13 ÅR
Med lite större barn är det roligt att göra heldagsturer på fjället. Det är motiverande att ha en tydligt mål eller en belöning någonstans längs vandringen. Kanske ett fik eller en skidlift, kanske ett dopp i en uppfriskande liten tjärn. Många av aktiviteterna under Tonåringar kommer även att passa denna kategori barn bra. Kanske särskilt en utmaning som en toppbestigning.

Våra bästa tips för lite större barn
Njarka Sameläger: Lassokastning, renar, bakning av glödkakor och massor av spännande information om renskötsel och samiska traditioner och livsstil. En perfekt aktivitet för kunskapstörstande tweenies.
Fröå gruva: Det är ingen slump att hotellet heter Copperhill och är fyllt av koppar. Här bröts kopparmalm under närmare 300 år. Vid Fröå gruva finns torp och gruvrester kvar. Guidade turer eller egen utforskning, fikaservering – en spännande lektion i historia och geologi för skolbarn, helt enkelt.
– Fiska: Barn (och vuxna) älskar glädjen i att fånga sin egen mat. En foliebit, lite kryddor och en grillplats senare är lunchen klar. Mer om fiske kring Åre
Naturum Vålådalen: Upplevelserum med uppbyggda fjällmiljöer och tillhörande ljud, utställningar och en källa till oändlig kunskap om skidornas och friluftslivets historia.
– Paddla kanot: En soft aktivitet med barn som är gamla nog att sitta still ett tag. Åresjön en stilla dag är underbart. Kanoter kan ni hyra hos t.ex. Camp Åre
– Forsränning: Det finns mängder av forsar kring Åre, och många av dem är lämpade för barnfamiljer. Forsränning kan ni boka hos Camp Åre
– Åreskutan tur och retur: Ta Åre Kabinbana upp och vandra ner.
Zipline: I den gröna Ziplinebanen kan hela familjen uppleva ett äventyr tillsammans, högt ovanför trädtopparna. Det räcker med att vara 120 cm lång.
Barntider på spa: Simträna i den lite större poolen, ta en skön bastu och koppla av tillsammans. Barn är välkomna på spa i förälders sällskap klockan 08.00–11.00 samt 15.00–18.00. Övriga tider är åldersgränsen 15 år. (Observera att under perioden 12 maj-10 juli pågår ombyggnation på spa vilket kommer påverka er tillgång till spaavdelningen – delar kommer att vara öppna, men inte hela.)

Tips från bokningen: Med vårt Familjepaket bor ni i rymlig svit, frukost och middagar ingår. Boka Familjepaket nu!

TONÅRINGAR
För de äldre barnen är Åre ett dignande smörgåsbord av adrenalinkickar och nya upplevelser.

Våra bästa tips för tonåringar
– Mountainbiking: Downhill i Åre Bike Park eller cross country (se tips från Åre Bergscyklister)
Grottkrypning: Strax utanför Huså, en dryg mil från hotellet, ligger kalkstensgrottor med gångar upp till 400 meter som är otroligt spännande att utforska. Kan verkligen rekommenderas! Allt som behövs är oömma kläder, pannlampa och hjälm. Detta får du låna när du bokar grottguide hos Camp Åre
– Ridning: Turridning är ett fint sätt att komma upp på fjället. I byn Krok vid Kallsjön, på andra sidan Åreskutan, kan ni rida Haflingerhästar i harmoni med underbar fjällnatur. Åre Ridcenters hel- och halvdagsturer utgår från Vålådalen.
– Trailrunning: På hotellet erbjuder vi Trailrunningpaket med en liten fickguide till bra fjällöparrundor på vandringsleder. Kanske lockar tonåringen mer än vandring?
– Toppbestigning: Tre toppar kallas utmaningen där du bestiger Åreskutan, Mullfjället och Totthummeln och sedan knallar in på turistbyrån och hämtar ditt diplom. Mission med tydligt mål!
Klättring med sele och rep kan du testa på på Välaberget, 15 km öster om Åre. Det finns mer än 30 klätterleder på berget så här finns det alltid någon led som passar. Boka en prova-på-dag eller tvådagars klätterkurs hos Camp Åre.
– SUP: Stand Up Paddleboard på Åresjön är roligt, utmanande och en fin naturupplevelse. Hyr eller ta en guidad tur med Explore Åre.
– Zipline: Inte ens den mest inneslutna, tjuriga tonåring lämnas oberörd av en halvdag på Ziplinebanorna i Åre. Är du extra äventyrslysten tipsar guiderna dig om lite häftiga trick som du kan göra. Vågar du den svarta banan?

Tips från bokningen: Med vårt Äventyrspaket får ni 10 % rabatt på Camp Åres egna aktiviteter. Boka Äventyrspaket nu!