Boka rum
till garanterat bästa pris
BOKA RUM
Konferens & event
BOKA MÖTE

Design, konst & arkitektur

Design, konst & arkitektur

”Det som kittlade oss från början var utmaningen i att skapa en miljö på den här underbara bergstoppen som många människor kunde njuta av. Att skapa en fantastisk byggnad i samspel med denna så natursköna plats.”

ARKITEKTEN PETER BOHLIN
Svenskättade arkitekten Peter Bohlin anses idag som en av de främsta i sitt yrke. Arkitektbyrån Bohlin Cywinski Jackson grundades 1965 och har kontor i Wilkes-Barre, Pittsburgh, Philadelphia, Seattle och San Fransisco. Byrån är känd för exceptionell design, hängivenhet till platsen och användaren, och för en exeptionell estetik som är både intellektuell och intuitiv.

År 2010 förärades Peter Bohlin yrkets allra förnämsta utmärkelse The AIA Gold Medal, från The American Institute of Architects. Hans byrå har tagit emot mer än 540 utmärkelser världen över. Bland de mer uppmärksammade uppdragen räknas Microsoft-grundaren Bill Gates privata hem i Medina, Washington – ett uppdrag som byrån tog hem i konkurrens med 20 andra arkitektbyråer – samt Apples prestigebutiker runt om i världen, däribland den kända glaskuben på 5th Avenue i New York. Copperhill Mountain Lodge är Bohlins första projekt i Skandinavien och gjordes i samarbete med den svenska arkitektbyrån AIX.

”För mig är intuitionen lika viktig som det intellektuella” säger Peter Bohlin. ”Oavsett hur olika uppdragen kan vara, utmaningen är alltid densamma – att lyckas hitta känslan av vad som är unikt och passande för varje specifik plats, samt en förståelse för hur människor kommer att bo eller arbeta där. Sen ska du omsätta dessa behov på ett sätt som fascinerar, inspirerar och fungerar.”

Länkar till mer information:
Se hyllningsfilmen till Peter Bohlin »
Bohlin Cywinsky Jacksons hemsida »

 

@copperhillmountainlodge

På Instagram just nu
Copperhill på Instagram
 • Minneapolis "Minneapolis, Mississippi", av Axel Hütte

  Fotografi (157×327 cm) från 2006. Ett ljusstarkt, urbant motiv som kontrasterar mot vildmarken som vi befinner oss i.

  Konstverket är skapat av två bilder: en undre som är tryckt på plåt och en övre som är tryckt på glas. Tekniken ger ett spännande djup och en tredimensionell effekt. Fotografiet skiftar med ljuset och lyser nästan av sig självt på kvällen.

  Axel Hütte är född 1951 i Essen, Tyskland, är känd som ”landskapsmålaren” bland dagens fotografer. Han bor och arbetar i Düsseldorf, men fotograferar och ställer ut världen över.

 • "Drivhus" av David Svensson

  I nedre lobbyn hänger tre fotografier med Drivhus av Malmö-konstnären David Svensson (f. 1973), en ung svensk konstnär som blivit mycket uppmärksammad, även internationellt, senaste åren.

  David arbetar mycket med ljus: lysrör, ljuskronor och bilder av ljuskällor. De här drivhusen strålar som lyktor under den mörka delen av året ut över den skånska slätten. Allt för att livet därinne ska få de bästa betingelser. Bilderna ingår i en längre svit med liknande motiv.

 • "In the Midst of Dreams (dialogue)", av Jaume Plensa

  Utanför restaurangen, framför helikopterplattan är spanjoren Jaume Plensas (f. 1955) lysande skulpturer placerade. De syns från alla våningar och fyller hela platsen med sin laddade närvaro.

  Ett samtal pågår mellan två kvinnor, blundande, som i en inre dialog. Irma, den äldre, är från Dominikanska Republiken. Hon arbetar som hemhjälp i Barcelona. Nuria, den yngre kvinnan, är dotter i familjen som driver Barcelonas bästa Kinarestaurang.

  Jaume Plensa tillhör i dag de mest uppmärksammade och eftertraktade skulptörerna i världen, med stora utställningar inte bara runt om i Europa utan alltmer i USA och Japan. Hans verk bygger ofta på litterära förlagor: William Blake, Oscar Wilde o s v . Verken är specialgjorda för Copperhill Mountain Lodge: de är gjutna i glasfiber i Barcelona, sandblästrade och försedda med sex stycken lysrör i varje huvud, som kan dimmas efter dygnets och årstidens ljus. Stenen som placerats runtom är marmor från södra Spanien.

  De spanska texterna som är ”tatuerade” i de båda kvinnornas ansikten beskriver tidens oro och stress – motsatsen till vad deras rofyllda ansikten visar. På Irma står det Enfermedad (Sjukdom), Hambre (Hunger) och Insomnia (Sömnlöshet), det som plågor de som tvingas leva i ett fängelse. På Nuria står det Ansiedad (Oro), Pánico (Panik) och Histeria (Hysteri), som drabbar många i en stressed tillvaro.

  På vintern lyser skulpturerna som snölyktor, på sommarkvällarna som lanternor. Med sitt ljus och sin bild av intima möten ser vi själva gärna skulpturerna som symboler för hotellet.

 • "Ute", av Charlotte Gyllenhammar

  I entrén vid receptionen står Charlotte Gyllenhammars (f. 1963) lilla bronsskulptur Ute från 2004. En liten flicka som just blivit påbyltad alla sina varma kläder för att kunna gå ut.

  Ett både rörande och lite oroande möte – ett ensamt barn – i en hotellvestibul.

  Charlotte tillhör de främsta bland svenska konstnärer av sin generation. Hon debuterade i slutet av åttiotalet och arbetar framför allt självbiografiskt – den lilla flickan är säkert hon själv – och med en stor närhet och känslighet för relationerna mellan barn och vuxen.

  Säkert är det så att med tiden kommer Ute att bli helt blank på huvudknoppen efter att alla gäster – inte bara barnen – vill klappa henne, särskilt när de ska ut i landskapet. Hon bringar kanske tur.

 • "Illuminator", av David Svensson

  Illuminator ger ett välkomnande rött ljus, som bryter av den i övrigt nerdämpade inredningstonen i lobbyn. Ljuset sprids över flera våningsplan.

  Konstverket skapades 2001 och har synts på flertalet utställningar innan den kom till oss. Tyget är spänt kring en stålkonstruktion och lyser upp med hjälp av tre lågenergilampor.
  David Svensson f. 1973, en ung svensk konstnär som blivit mycket uppmärksammad, även internationellt, de senaste åren. Han är från Småland men är bosatt och verksam i Malmö. David arbetar mycket med ljus: lysrör, ljuskronor och bilder av ljuskällor. David har ställt ut bland annat i Norge, Danmark, England och USA.

 • Målningar "Grense Jakobselv", av Sverre Wyller

  I baren/loungen hänger tre målningar av norrmannen Sverre Wyller (f. 1953). De är målade på vägskyltar, producerade helt så som våra vanliga plåtskyltar längs vägarna, men där Sverre bestämt nya texter och symboler.

  Bilderna är starkt reflekterande och har blivit ett spännande komplement till den dämpade inredningen kring den stora öppna spisen och i baren. De blå målningarna bär texten Kiruna – Narvik, ett ordpar som beskriver avstånd men också gemenskap, ungefär som Romeo och Julia. Den gula skylten bär texten Grense Jakobselv, som är Norges yttersta gräns mot Ryssland högst uppe i norr.

  Copperhill ligger på toppen av Åre-Björnen och är slutet på vägen. Därför påminner vägskyltarna oss om att resa, att komma till detta unika hotell och att åka därifrån.