Boka rum
till garanterat bästa pris
BOKA RUM
Konferens & event
BOKA MÖTE

Historik – hur Copperhill fick sitt namn

Historik – hur Copperhill fick sitt namn

Åreskutan vilar på en bädd av kopparmalm. De första kopparfyndigheterna gjordes i mitten av 1700-talet; kort därefter påbörjades brytningen som skulle komma att fortgå under tre århundraden.

I Fröån, på Åreskutans östra sluttning växte ett gruvsamhälle med nästan 200 invånare fram och blomstrade. Gustafsgruvan blev den första gruvan och följdes av Drottninggruvan och Carlsgruvan. Den sista gruvbrytningsperioden inträffade 1909–1919 och drevs av ett nybildat gruvbolag i samarbete med amerikanska finansiärer, the Duluth-Huså Copper Mines Company. Här kan man fortfarande höra historiens vingslag, platserna av kulturellt och historiskt intresse bär vittne om en period med glimrande koppar, välstånd och hårt arbete.

Förberget var en del av Fröå gruvområde som var rik på kopparfyndigheter. Nutidens besökare är överväldigade av naturen och den spektakulära utsikten – välståndet baseras inte längre på kopparmalm, utan på möjligheten till en exklusiv livsstil.

FRÅN KURORT TILL VINTERSPORTORT
Den klara, rena fjälluften har lockat besökare till Åredalen ända sedan slutet av 1800-talet. Vid den tiden var byn i första hand en kurort som även attraherade jagande och fiskande gäster. Så småningom byggdes hotell på orten och den första liften, Bergbanan, öppnade 1910. Störtloppstävlingen Årebragden genomfördes för första gången 1921, men det skulle ta ytterligare tio år till innan utförsåkning började anses som en fritidssysselsättning, efter det att några entusiaster besökte Alperna och tog med sig konceptet hem till Sverige. Idag är Åre vida känt som en skidort i världsklass med ett omfattande liftsystem och stort utbud av aktiviteter och underhållning. Samtidigt har orten lyckats behålla mycket av den genuina charmen vilket i kombination med läget vid foten av den mäktiga Åreskutan ger byn en atmosfär som få andra orter kan konkurrera med. De vackra fjällen, ett rikt kulturarv och ett omfattande utbud av aktiviteter och evenemang, vinter som sommar, gör Åre till en levande by – året runt.

@copperhillmountainlodge

På Instagram just nu
Copperhill på Instagram